Nejspíš nikdy nebudu fanouškem rapu, jakkoliv se tento žánr v posledních letech i u nás těší ohromné popularitě. Líbí se mi ale, když někdo dokáže jeho hranice překračovat a oslovovat typově úplně jiné posluchače. Libereckému rodákovi Pauliemu Garandovi se to podařilo už v raném mládí s projektem BPM a částečně v tom pokračuje i na sólové dráze.

Jednadvacáté století dosud v hudbě nepřineslo větší fenomén, než jakým se stala britská diva Adele. Fanoušky si získala nejen díky nádherným písním, v nichž faktor doby nehraje žádnou roli, ale i svou image obyčejné holky od vedle. Povedlo se jí to, o co se většina umělců snaží marně: přesvědčit posluchače, že její život se od toho jejich příliš...

Princeznovská vizáž, romantické kulisy hradu a věčný příběh o Romeovi a Julii. Tak se svět poprvé výrazněji seznámil s jednou z nejzářivějších hvězd současného popu, Taylor Swift. Už písní Love Story z roku 2008 tehdy osmnáctiletá zpěvačka naznačila, že její fanouškovská základna zdaleka nemusí sestávat jen z příznivců americké country.

Generace popových zpěvaček mladších třiceti let mě zatím příliš nepřesvědčila o svých kvalitách. Miley Cyrus je však výjimka - z někdejší dětské hvězdy totiž vyrostla v opravdu charismatickou interpretku, která se neztrácí v davu. Písničku Nothing Breaks Like A Heart s Markem Ronsonem vnímám jako zlomový moment její kariéry.

Letopočet 2020 si budeme jistě všichni pamatovat jako rok, který zatřásl s našimi dosavadními jistotami. Byl to ale také rok skvělé hudby. Některé umělce dokonce globální krize k tvoření přímo popostrčila. Až už vznikla bez ohledu na pandemii, nebo v jejím důsledků, následující díla řadím k tomu nejlepšímu, co se letos ve světě hudby urodilo.