"Nerad bych se dotknul některé z jejích taktéž výborných kolegyň, ale následující větu si nemohu odpustit: Hana Hegerová je pro mě nejlepší česko-slovenskou zpěvačkou všech dob." Těmito slovy jsem zakončil svůj článek k písni Potměšilý host, vydaný v prosinci 2020. Bylo to jen pár měsíců předtím, než nezaměnitelná interpretka odešla na věčnost.

V diskografii Green Day vyčnívají hlavně dvě studiová alba: průlomové Dookie z roku 1994 a o deset let mladší "punk-rocková opera" American Idiot. V době vydání prvního jmenovaného mi nebyly ještě ani tři roky, zato etapu toho druhého si pamatuji, jako by to bylo včera.

Publicista Tom Breihan z renomovaného serveru Pitchfork nazval svého času písničku Someone Like You od Adele jako důkaz, že "i popová hudba vám někdy může zlomit srdce." Řekl bych, že tato jediná věta dokonale vystihuje, proč se singl z dnes již legendárního alba 21 dočkal takové popularity - stejně jako Adele samotná.

Běh času je neúprosný - ani se mi nechce věřit tomu, že letos uplyne už deset let od chvíle, kdy jsem se poprvé setkal s tvorbou Kateřiny Marie Tiché. Písničkářce z Vlašimi bylo tenkrát čerstvých osmnáct let a vydala svůj první singl Vzpomínej, prostý a něžný, úměrný jejímu věku. Teprve o osm let později na debutovém albu Sami rozkvetl její...

Hudební idoly teenagerů mají tu nevýhodu, že jejich posluchači za pár let dospějí a mnozí z nich si najdou úplně jiné oblíbence. Výhodou je ale to, že v jejich srdcích už nejspíš zůstanou napořád - snad v žádném jiném věku totiž člověk nevnímá hudbu tak intenzivně, jako když je mu "náct".

Halleyova kometa je ze Země viditelná zhruba každých 75 let, mnozí ji tedy na vlastní oči spatří jen jednou za život. Přiblíží se na krátký okamžik, přesto může v pozorovateli rozvířit proud podstatných myšlenek. Tak jako v Jaromíru Nohavicovi, který se právě tímto vesmírným tělesem inspiroval při psaní svého hitu Kometa.

Po covidovém roce 2020, který hudebníky vyhnal z pódií a přiměl je zavřít se do studia, pokračoval letopočet 2021 v podobném duchu. Výborných nahrávek v něm možná vzniklo o něco méně než v roce předešlém, přesto některé zanechaly výraznou stopu. V budoucnu bude nepochybně důvod se k nim vracet.

Děje se to pokaždé, když nás opustí osobnost mimořádného formátu. Na sociálních sítích se v mžiku objeví spousta vyznání. Jejich autoři se svěřují, jak měli zesnulého rádi, čím je ovlivnil, a ujišťují, že na něj nezapomenou. A já pokaždé přemýšlím nad tím, jestli dotyčná osoba taková slova dostatečně často slýchávala či četla za života.